English • français • Nederlands

Algemene vergadering

edit

Op 26 juni 2021 gaan we onze Algemene vergadering houden. Dit jaar zal het eenvoudiger zijn omdat we onze statuten niet hoeven aan te passen. We gaan de vergadering opnieuw via videoconferentie houden.

Bestuurders gevraagd

edit

Wikimedia België zoekt bijkomende bestuurders. We willen de verantwoordelijkheden spreiden over meerdere bestuurders.

Wiki Women Design

edit

Het Wiki Women Design project loopt nog tot eind 2021 en heeft als doel vrouwelijke ontwerpers te beschrijven op Wikipedia en aanverwante platformen (Wikimedia Commons en Wikidata). Het is een initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut en Wikimedia België. Het omvat activiteiten in samenwerking met verscheidene partners.

Er wordt eerst een opleiding voorzien. Nadien kunnen de deelnemers de archieven van het museum raadplegen en krijgen ze ook assistentie van de begeleiders om hen te helpen bij het redigeren van hun (eerste) Wikipedia-artikel.

In juni zijn er nog 4 sessies.

Fotowedstrijden

edit

Deze zomer gaan er vanaf 1 juli twee fotowedstrijden van start:

Deelnemers aan Wiki Loves PZ nemen automatisch deel aan de nationale Wiki Loves Heritage wedstrijd.

QRpedia Pajottenland-Zennevallei

edit

De Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei is gestart met de implementatie van QR-codes voor haar erfgoed. Op deze manier kunnen bezoekers via hun smartphone een Wikipedia artikel lezen in hun eigen taal.

Public domain day 2021

edit

Je kan nog een kort verslag vinden over de activiteit van Public domain day 2021.

Iedereen Leest en de Vlaamse Jeugdboekenmaand

edit

De vijftigste Jeugdboekenmaand in maart was de directe aanleiding voor Iedereen Leest om, in samenwerking met Wikimedia Belgium, meemoo, het Letterenhuis en Villa Verbeelding, Vlaamse jeugdauteurs en illustratoren meer zichtbaarheid te geven op Wikipedia.

Sene, Lore en Rosemarie zijn 3 jonge dames die gedurende de Jeugdboekenmaand in het kader van het project Iedereen Leest verschillende artikelen geschreven hebben over jeugdauteurs en illustratoren. Het was een leerrijke ervaring voor hen om het medium van Wikipedia te kunnen gebruiken om jeugdauteurs beter kenbaar te maken bij het publiek. Wegens corona verliep de volledige campagne online.

Ze hebben via hun stagebegeleider heel praktische technieken aangeleerd gekregen, zoals het zoeken van inhoud in de archieven, de stijl van het schrijven, het zoeken van referenties, de structuur en de layout van het artikel. Tevens viel het hen op dat Vlaanderen ondervertegenwoordigd is t.o.v. Nederland als het over jeugdschrijvers en jeugdliteratuur gaat. En dat je niet alleen aan een artikel schrijft...

Lees het interview met Sena, Lore en Rosemarie.

Erasmushogeschool

edit

De Erasmushogeschool van Brussel laat de studenten Journalistiek een werk maken over een Brussels onderwerp. Twee sessies gingen door op de nieuwe campus Slotstraat.

Nieuwe website

edit

We hebben een nieuwe website: eenvoudig, ééntalig, geen overbodige informatie -- gecentreerd op vrijwilligers, donaties en GLAM, met links naar sociale media.

Meer (technische en organisatorische) informatie is nog steeds te vinden op onze vrijwilligerswebsite.

YouTube Channel

edit

Wikimedia België heeft een eigen YouTube videokanaal. We hebben een vijftal video’s opgeladen. Vanaf nu zullen we systematisch video’s opladen via dit kanaal. Wikimedia Commons heeft als nadeel dat enkel webm video’s kunnen worden opgeladen; dit vergt een extra conversiestap (en veel GPU cycles). YouTube heeft het voordeel dat alle videoformaten kunnen worden opgeladen; YouTube converteert dit in de background naar MPEG4 in verschillende resoluties.

We verzamelen ook lijsten met interessante videotrainingen. Bekijk zeker ook de playlists op waar je o.a. de video van de viering van 20 jaar Wikipedia terugvindt en de opleiding aan de Universiteit Antwerpen van 14 december 2020. YouTube is een heel praktisch hulpmiddel om Wikipedia- en Wikimedia-instructievideo’s op een handige manier te kunnen bekijken. De video’s zijn beschikbaar onder een CC BY-SA licentie. Ook andere Wikimedia Chapters hebben een Youtube kanaal.

Fiscale gift via de Koning Boudewijnstichting

edit

Het Fonds Vrienden van Wikimedia België is erkend door de Koning Boudewijnstichting. Uw giften worden gebruikt om de door het Fonds goedgekeurde projecten van Wikimedia België te financieren.

Giften vanaf 40 € per jaar aan de Stichting geven u in principe een belastingvermindering van 45% op het werkelijk gestorte bedrag.

Contacteer ons

edit

Wikimedia België vzw (WMBE)
Antwerpselaan 40
B-1000 Brussel
+32 471 82 20 26 (voice/sms/Signal/Telegram/WhatsApp)
Onderneming 0563.775.480 – RPR Brussel – Niet BTW-plichtig
www.wikimedia.be • info@wikimedia.be

Video call: Google - Jitsi