Translate this page; This page contains changes which are not marked for translation.

Public domain day en prijsuitreiking Wiki Loves Heritage

edit

We nodigen jullie van harte uit op 9 januari 2025 voor de prijsuitreiking van Wiki Loves Heritage, tijdens de Public Domain Dag in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel.

Inschrijven is verplicht via volgende link.

Wil je al eens een kijkje nemen naar de winnaars van de Wiki Loves Heritage wedstrijd? Dat kan! Wiki Loves Heritage.

En er is nog meer. Gedurende de maanden september en oktober hebben we onze internationale Wiki Loves Monuments wedstrijd gehouden. Benieuwd naar de deelnemende foto’s van deze internationale wedstrijd? Wiki Loves Monuments.

Fonds Vrienden van Wikimedia België zoekt projecten!

edit

Je blaakt als museum, bibliotheek, erfgoedcel, archief, onderzoekscentrum of universiteit van het enthousiasme over je eigen collectie en werking. En je wilt al een hele tijd uit je ivoren toren treden en je kennis nog beter delen met het grote publiek. Mogelijks heb je nood aan professionele begeleiding en een financieel ruggensteuntje? Dan kan een Wikimedian in Residence-project hierop het juiste antwoord zijn.

Een Wikimedian in Residence-project laat je toe om gebruik te maken van media-platformen als Wikipedia, Wikidata of Wikimedia Commons om een collectie te documenteren en op deze manier het grote publiek te bereiken. Een Wikimedian in Residence-project kan worden gefinancierd door het Fonds Vrienden van Wikimedia België, erkend door de Koning Boudewijnstichting. Je eigen personeel kan aan de slag en er kunnen ook nieuwe personeelsleden worden aangetrokken (bijvoorbeeld een BIS-baan of een tewerkstelling voor starters). Wikimedia Belgium en Wikipedianen kunnen hierbij technische ondersteuning bieden.

Het maximale bedrag dat per project wordt toegekend bedraagt 7500 €. Het project moet altijd een verband hebben met cultuur of erfgoed, een sociaal of educatief aspect inhouden en in lijn zijn met de doelstellingen van Wikimedia België en van de Koning Boudewijnstichting. Uw project wordt beoordeeld en goedgekeurd door het Bestuurscomité van het Fonds Vrienden van Wikimedia België.

Wat je uiteindelijk doet, bepaal je zelf. Het project kan een boost geven aan je collectiebeheer (b.v. via het opstellen van een metadatamodel voor Wikidata, de export naar Wikimedia Commons…) of aan de relatie met je doelpubliek en met experts (via Wikipedia schrijfsessies of contacten met hogescholen en universiteiten…). Gelijkaardige projecten werden reeds met succes toegepast door tientallen instellingen van over de hele wereld, zoals bijvoorbeeld de British Library of het Nationaal Archief en het Rijksmuseum Nederland.

Wil je de stap wagen, onder begeleiding van Wikimedia-experts? Dan verwachten we van jouw instelling een projectbeschrijving van maximaal 5 A4’s, met de beschrijving van de doelstelling, de planning en een budgetvoorstel. Looptijd van het project: 6 maanden. Voor vragen en het insturen van je kandidatuur kan via friends@wikimedia.be. Meer praktische details vind je op deze Wikipedia-pagina.

Training OpenRefine

edit

meemoo organiseert op 11 februari 2025 een opleiding in Gent hoe collectiebeheerders OpenRefine kunnen gebruiken om collecties to documenteren op Wikidata en Wikimedia Commons. Verplicht in te schrijven.

Wikipedia en Artificial Intelligence (AI) - de balans tussen innovatie en betrouwbaarheid

edit

Uit een nieuwe studie van Princeton University blijkt dat 5% van de Engelstalige artikels op Wikipedia werd geschreven met behulp van AI. Als organisatie die zich inzet voor vrije en toegankelijke kennis, staat de Wikipediagemeenschap voor een grote uitdaging: hoe om te gaan met de groeiende rol van AI?

Het integreren van kunstmatige intelligentie (AI) in een platform zoals Wikipedia biedt zowel kansen als uitdagingen. Hoewel AI kan bijdragen aan het verbeteren van de efficiëntie en het ondersteunen van redacteuren, brengt het ook aanzienlijke risico's met zich mee, met name op het gebied van de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van informatie. AI-systemen, vooral die gebaseerd op generatieve modellen, hebben de neiging om logisch klinkende maar feitelijk onjuiste inhoud te produceren. Wanneer dergelijke informatie in Wikipedia-artikelen terechtkomt, kan dit de integriteit van de encyclopedie ondermijnen en het vertrouwen van gebruikers schaden.

Dit roept de vraag op: hoe kan Wikipedia innoveren met AI zonder de kernwaarden van neutraliteit, transparantie en betrouwbaarheid te schaden?

Menselijke controle blijft cruciaal

edit

Het blijft belangrijk dat de inhoud van Wikipedia wordt gecontroleerd en gevalideerd door redacteuren die de context begrijpen en de neutraliteit kunnen bewaren.

Een gezamenlijke verantwoordelijkheid

edit

Zolang we menselijke expertise centraal stellen en AI enkel als ondersteunend middel gebruiken kan het integreren van foutieve informatie vermeden worden. Zoals ook het artikel van VRT suggereert zijn de gevolgen van foutieve informatie in onze digitale samenleving te groot om AI zonder strenge controle te integreren.

Door AI op een verantwoorde manier te omarmen, kan Wikipedia blijven bijdragen aan haar missie: het wereldwijd toegankelijk maken van vrije en accurate kennis. Heb je hier vragen rond, contacteer ons.

Contacteer ons

edit

Activiteiten Fiscale gift Helpdesk

Logo Wikimedia België
Logo Wikimedia België

Wikimedia België vzw (WMBE)
Antwerpselaan 40
B-1000 Brussel
+32 471 82 20 26 (voice/sms/Signal/Telegram/WhatsApp)
Onderneming 0563.775.480 – RPR Brussel – Niet BTW-plichtig
www.wikimedia.be • info@wikimedia.be