Wiki Loves Art/samenwerking
Voor fotografen: deelnemen! | regels | fototips | organisatie | bijdragen aan Wikipedia & Wikimedia
Voor organisaties: introductie | hoe deel te nemen | verdere samenwerking met Wikipedia & Wikimedia
Naast het deelnemen aan Wiki Loves Art, kunnen organisaties ook op andere manieren samenwerken met Wikipedia en Wikimedia, op zowel korte als lange termijn. Daarbij wordt er gezocht naar het beste samenwerkingsmodel of een specifiek bestaand model wordt aangepast aan het profiel van de organisatie.
Veel voorkomende samenwerkingsmodellen
- Workshop Wikipedia voor medewerkers van uw organisatie: in een middag of een ochtend krijgt het personeel van uw organisatie van een ervaren Wikipedia-gebruiker uitleg over hoe Wikipedia werkt, wat de filosofie is van Wikipedia en hoe u Wikipedia/Wikimedia kunt gebruiken om meer aandacht voor uw organisatie te krijgen. Deze activiteit wordt vaak voorafgegaan door een korte inleiding over het bewerken van Wikipedia, tijd voor het stellen van vragen en gevolgd door het in de praktijk brengen van het geleerde door te beginnen te schrijven op Wikipedia. Zie: edit-a-thon.
- Workshop Wikipedia voor het publiek van uw organisatie: beginnend in de ochtend, kunnen mensen die geïnteresseerd zijn in uw organisatie deelnemen aan een Wikipedia-workshop waar ze schrijven over onderwerpen uit uw collectie. Deze activiteit wordt meestal voorafgegaan door een korte introductie over het schrijven op Wikipedia, de filosofie en de basisprincipes van Wikipedia, gevolgd door het zelf aan de slag gaan met het bewerken van Wikipedia onder de begeleiding van ervaren schrijvers op Wikipedia. Zie: edit-a-thon.
- Contentdonatie: met een contentdonatie wordt (een deel van) een digitale of gedigitaliseerde collectie onder een open (Creative Commons) licentie beschikbaar gesteld via Wikimedia Commons, de mediatheek van Wikipedia en alle Wikimedia-platforms. Wikimedia Commons fungeert vaak als een gratis back-up van de gedigitaliseerde collectie van een organisatie en kan afbeeldingen, audiovisueel materiaal en teksten bevatten. Deze bestanden kunnen worden hergebruikt in Wikipedia en daarbuiten, met respect voor de licentievoorwaarden. Uw collectie wordt meer relevant voor de samenleving en zorgt voor meer bezoekers naar uw website. Voor het uploaden en het volgen van het gebruik van de bestanden, hebben we handige hulpmiddelen.
- Donatie van metadata: met een donatie van metadata deelt u de data van (een deel van) uw collectie onder CC0 op Wikidata, de database van Wikipedia en alle Wikimedia-platforms. De data in Wikidata kan vrijelijk door uw organisatie worden gebruikt, evenals door andere instellingen in België en daarbuiten, en geeft uw database meer context en relevantie. In 2015 is er een whitepaper geschreven over het gebruik van Wikidata en Linked Open Data, en omvat een korte introductie in de Wikimedia-beweging en de platforms Wikipedia en Wikidata, een beschrijving van de business cases om kunstwerken in Wikidata te documenteren, specifiek voor musea, en een crosswalk die uitleg geeft over hoe collectiedata wordt gekoppeld aan het datamodel van Wikidata. Lees de whitepaper op: Flemish art collections, Wikidata and Linked Open Data.
- Wikipedian-in-Residence: is een Wikimedia-specialist die tijdelijk in dienst is binnen uw instelling en organiseert in die periode activiteiten rond de verschillende Wikimedia-platforms. Deze activiteiten kunnen onder meer al het bovenstaande omvatten, maar ook de training van de medewerkers van uw organisatie. Hij of zij treedt ook op als tussenpersoon tussen de Wikimedia-gemeenschap en de medewerkers van uw organisatie. Idealiter is na het vertrek van de Wikipedian-in-Residence uw organisatie in staat om zelfstandig samen te werken met de Wikimedia-gemeenschap. Financiering voor een Wikipedian-in-Residence wordt meestal aangevraagd op projectbasis en gefinancierd met externe fondsen. Zie: Wikimedian in residence.
- GLAM-Wiki coordinator: is iemand in een organisatie die de rol van coördinator heeft tussen de interne organisatie en de Wikimedia-gemeenschap. Verschillende culturele instellingen hebben de interactie met Wikimedia tot een integraal onderdeel van hun beleid gemaakt, en structureel tijd geïnvesteerd in samenwerking. Een GLAM-Wiki coördinator is werkzaam binnen de instelling en regelt dat afbeeldingen en andere media onder een vrije licentie worden vrijgegeven en organiseert activiteiten om het gebruik van het vrijgekomen materiaal te vergroten en het publiek meer aandacht te laten hebben voor de collectie.
Meer mogelijkheden
Om organisaties een beter begrip te geven van hoe Wikipedia werkt en hoe ze met ons kunnen samenwerken, hebben we twee brochures gepubliceerd met meer informatie en specifieke voorbeelden van de vele organisaties die met succes samenwerken met Wikipedia.
Download | Hoe u succesvol kunt samenwerken met Wikipedia
Download | Vrije kennis gebaseerd op Creative Commons-licenties
Meer informatie
- Sharing curatorial knowledge with the world – Museums Collaborating with Wikipedia (in het Engels)
- De GLAM-doelstelling
Contact
Neem voor meer informatie contact met ons op via infowikimedia.be