Oproep | Doe mee aan WIKI LOVES ART
“We moeten als musea nog veel meer de ambitie hebben om impact op de samenleving te hebben en publieke waarde te creëren.”
Volop inzetten op musea; Eerste Visienota Overleg Vlaamse Musea
Wat?
‘Wiki Loves Art’ is een uitnodiging aan het publiek om foto’s te maken van (een selectie van) collectievoorwerpen uit musea in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Die foto’s worden vervolgens opgeladen in het beeldarchief van Wikipedia, en komen beschikbaar onder een vrije licentie.
Wiki Loves Art is begonnen in de Verenigde Staten, en daarna succesvol uitgerold in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Wiki Loves Art spoort musea dus aan om (amateur)fotografen in hun huizen uit te nodigen. De fotografen werken gratis maar ze maken wel kans op een prijs. Een jury kiest namelijk uit de inzendingen een aantal uitschieters. De beelden zijn voor gebruik op Wikipedia en worden door de Wiki Loves Art-organisatie niet te koop aangeboden.
Hoe?
Wiki Loves Art stelt een waaier van mogelijkheden voor. Zo kunnen de deelnemende musea een selectie maken van te fotograferen voorwerpen, of bezoeken en presentaties op maat van de fotografen uitwerken. Of nog: ze kunnen een Wikipedia-schrijfworkshop organiseren over opmerkelijke collectievoorwerpen. Er kunnen ook fotografietrainingen aangeboden worden, in samenwerking met professionele fotografen. Elk museum bepaalt zijn inzet en aanbod naar best vermogen. Bij elke formule / activiteit worden de afspraken tussen het museum, de fotograaf en Wiki Loves Art in een overeenkomst vastgelegd. Misschien ruikt dat naar bijkomende administratieve inspanningen, maar dit blijft tot een minimum beperkt.
“Musea hebben de kennis en de documentatie.
Wikipedia heeft een wereldwijd bereik en een verspreiding ver voorbij van wat een museum alleen bereiken kan.”
Josep Serra, directeur Museu Picasso, Barcelona
What’s in it for the museum?
Dankzij Wiki Loves Art krijgen musea in Wallonië, Brussel en Vlaanderen de mogelijkheid om hun collectie aan een breed en nieuw publiek te presenteren, surfend op het bereik en de impact van één van de bekendste en meest gebruikte websites ter wereld. Via Wikimedia (beelden) en Wikipedia (tekst) wordt dit nieuw aangemaakte fotomateriaal verder verspreid.
Elke op Wikimedia geüploade afbeelding vermeldt de naam van de deelnemende instelling en linkt terug naar de website van die instelling. Wikimedia Commons is één (van de grootste) online multimediabibliotheken en bevat meer dan 30 miljoen mediabestanden die gebruikt kunnen worden op Wikipedia en daarbuiten. De afbeeldingen op Wikimedia Commons vallen onder een vrije licentie. Het museum kan ze dus zelf ook heel gemakkelijk hergebruiken.
Uw deelname zorgt voor een grote(re) betrokkenheid van uw (erfgoed)gemeenschap. Kunst- en museumliefhebbers, fotografen en Wikipedia-enthousiastelingen kunnen daarbij een actieve rol opnemen en in de werking van het museum betrokken worden.
What’s in it for the photographer?
De naam van de fotograaf wordt vermeld op de bestandspagina van de foto. Wikimedia België organiseert met de inzendingen een wedstrijd. Er zijn talloze prijzen te winnen. Verderop leest u meer over de criteria.
“Al het onderzoek begint vandaag de dag met Wikipedia. De mediatheek voor de afbeeldingen, het beeldarchief voor alle Wikipedia-edities, is Wikimedia Commons. Als openbare educatieve instelling hebben we alleen maar te winnen met het beschikbaar stellen van onze afbeeldingen op Wikimedia en Wikipedia. Zelfs mensen die niet geïnteresseerd zijn in kunst komen onze afbeeldingen tegen. Via Wikipedia vinden de mensen heel snel onze collecties online – via een zogenaamde backlink.”
Merete Sanderhoff, curator, Statens Museum for Kunst, Kopenhagen
Communicatie en promotie?
Een banner op de homepage van Wikipedia brengt de fotowedstrijd onder de aandacht. Die roept fotografen op om deel te nemen aan de evenementen die in het kader van Wiki Loves Art georganiseerd worden. Daarnaast zoeken zowel Wikimedia België – de initiatiefnemer van deze campagne – als de deelnemende musea contact met fotoclubs, fotocollectieven, scholen voor kunstonderwijs, enzovoort. Bovendien wordt het project uitgebreid onder de aandacht gebracht bij de wereldwijde Wikipediagemeenschap. Die wordt zo gestimuleerd om in diverse talen te schrijven over de deelnemende musea en hun collecties.
Timing?
1 juli > 31 augustus 2016: in deze periode worden foto's geüpload. De deelnemende instellingen bepalen op welke data zij de deuren openen voor de fotografen en welke evenementen er georganiseerd worden.
September 2016: jurering op kwaliteit, originaliteit en de bruikbaarheid voor Wikipedia door een (nog nader in te vullen) jury. Die bestaat uit een afvaardiging van de deelnemende instellingen, van professionele fotografen, kunstliefhebbers en erfgoedspecialisten.
November 2016: feestelijke prijsuitreiking
Voor wie?
Voor iedereen die interesse heeft in erfgoed, musea, geschiedenis, kunstliefhebbers, foto- en kunststudenten, (professionele en amateur-)fotografen, Wikipedia-enthousiastelingen.
Meer informatie?
W. www.wikilovesart.be
Wikipedia België
Romaine (NL) en Loraine (FR)
E. infowikimedia.be
W. www.wikimedia.be
FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw
Roel Daenen
T. 02 213 10 73
E. roel.daenenfaro.be
W. www.faro.be
Packed vzw
Alina Saenko
T. +32 (0)2 217 14 05
E. alinapacked.be
W. www.packed.be