Wiki Loves Heritage/2024/Report
Wiki Loves Heritage is een jaarlijkse fotowedstrijd van Wikimedia België. We gebruiken de jurytool Montage om de foto's te beoordelen en zo de winnaars van de fotowedstrijd te bepalen.
Waarom organiseren we de wedstrijd?
editDit is de zevende keer dat we Wiki Loves Heritage organiseren, as een extensie van de wereldwijde Wiki Loves Monuments dat wordt georganiseeerd sinds 2010.
Het bouwt verder op het Belgische Vrijheid van Panora uit 2016, en het jaar van het Europees Erfgoed in 2018.
De reden waarom we Wiki Loves Heritage organiseren is om:
- om erfgoed en monumenten te conserverren op Wikimedia Commons
- om een inventaris te bouwen op Wikidata en gestructureerde Data oo Commons
- afbeeldingen te gebruiken op Wikipedia
Sommige deelnemers dragen alleen bij aan Wikimedia Commons, anderen werken aan meerdere Wikipedia's of aan Wikidata. Gebruikers worden aangemoedigd om gestructureerde gegevens op Commons te gebruiken.
Winnaars
editDe winnaars van Wiki Loves Heritage 2024 in België zijn:
Woestijnkapel van Gooik
editGoede belichting, mooie kleuren, moderne en mooie compositie en perfecte belichting waarbij de zonverlichte kapel zich bescheiden weet naast de bomenpracht tegen rijk geschakeerde witblauwe hemel. Een mooi gekaderde foto waar het wit van de kapel goed contrasteert met de gestreepte blauwe lucht. Door de grootte domineert de boom op de foto, door het helderwit; de kapel. De bewolkte belichting is weliswaar zacht, maar mist contrast, wat de texturen van zowel de kapel als de omgeving had kunnen versterken en de scène meer diepte en visuele interesse had kunnen geven.
Een eenvoudige en vrij klassieke foto. Een postkaartachtig beeld. De kapel straalt door de inbedding in de omgeving een serene sfeer van rust en contemplatie uit. Wat visueel goed werkt in de foto is 1/ het spel van een beperkte set van kleuren (voor blauw, groen, rood, wit, bruin en een beetje grijs) en 2/ het spel van de strakke lijnen van de menselijke elementen (vooral kapel en bank) met de wirwar van lijnen in de natuurlijke elementen (vooral bomen).
Deze foto weerspiegelt de puurheid en de eenvoud van het landschap, een mengeling van natuurlijke kleuren die licht worden verstoord door de activiteit in de lucht, waarbij de passage van hoogvliegende vliegtuigen niet storend is. Het gebouw vormt het middelpunt van het beeld, met de toegangsdeur die bezoekers uitnodigt om binnen te komen. De boom zonder bladeren biedt bescherming voor het terrein en fungeert als een tegenwicht in de scène.
De foto legt de perfecte inbedding van de kapel in haar omgeving vast. Tegen een wijdse achtergrond versterken het diepe landschap, de boom en de lucht het religieuze karakter van het sobere gebouw dat daar in stilte staat en met zijn spits naar de hemel reikt. De kleuren dragen bij aan het welslagen van de foto: het rood van de deur, herhaald in de rode loods op de achtergrond, het groen van het gras en het blauw van de lucht getemperd door het herfstig bruin van de bladerloze boomstammen, houden elkaar in een bijzondere harmonie.
Begijnhof van Brugge
editDeze foto laat de herfst goed zien, maar legt de historische sfeer van het Brugse Begijnhof vast, maar mist een sterk focuspunt. De foto straalt de rust uit die een begijnhof hoort te bieden. Fraaie compositie en kleuren. Een sober kleurenpallet. De brede kadrering verspreidt de aandacht en de belichting laat de texturen of architecturale details niet volledig tot hun recht komen, waardoor een kans gemist wordt om diepte en impact toe te voegen. De foto heeft een ritme door de combinatie van de ramen, de boomstammen en de paaltjes in de voorgrond. Door de grote voorgrond straalt de foto een mate van afstandelijkheid uit die zorgt voor rust.
Echt hét plaatje van Brugge. Alleen het begijntje ontbreekt om het volledig te maken (grapje). Straalt een oord van rust en stilte uit, precies wat het in werkelijkheid is. Een klassiek beeld van het Venetië van het Noorden, een verlaten vlakte tijdens de kerkdienst. De scheve bomen en dode bladeren die klaar zijn om weg te waaien weerspiegelen de felheid van de wind. Een stadsgezicht op het vlakke land.
Het begijnhof vanuit een leuke invalshoek in beeld gebracht - mooi herfstig kleurenspel. Men komt het begijnhof binnen wandelend op de kasseien. In stilte. Geen drukte van auto’s of stemmen. Niet het eigen ik regeert. De regels voor het leven en van de communauteit, weerspiegeld in de architectuur van de woningen, liggen vast. De foto weet het historisch en religieus erfgoed van Brugge in zijn pracht te vatten, op een moment waarop de natuur kleurrijk aan het verstillen is.
Château de Namur
editDeze foto van Château de Namur geeft een duidelijk en evenwichtig beeld van het kasteel en legt de schaal en de omgeving goed vast. Goed beeld van het gebouw in de omgeving, kraakhelder te situeren in de historiek met slotgracht. Je zou echter kunnen experimenteren met andere hoeken of een iets lager perspectief om het gevoel van grootsheid te versterken. Daarnaast zou een sterker contrast in de belichting - misschien bij zonsondergang of zonsopgang - de texturen en details van het kasteel naar voren kunnen laten komen, wat diepte en een dramatischer gevoel toevoegt.
De drone-technologie onthult dit prachtige architecturale complex, dat net na de demilitarisering van de citadel aan de voet ervan werd aangelegd. De puntige bloemperken imiteren de structuur van de omringende vestingwerken, waardoor de aanwezigheid van de parkeerplaatsen moeilijk te missen is. De fotograaf is erin geslaagd om het massieve karakter van dit kasteel, of eigenlijk hotel, maar ook de toegankelijkheid ervan te benadrukken. Het is een geweldige manier om de plaats te promoten.
De best geslaagde dronefoto uit alle inzendingen. De meerwaarde van luchtopname is hier dat ze het gebouw in haar volledigheid capteert, in perspectief weergeeft en mooi situeert in de weidse omgeving en daarbij toch alle aandacht naar het gebouw trekt. De compositie is centraal en dus heel klassiek maar wel heel efficiënt. Mooi spel van lijn dat vermijdt dat de foto banaal en saai wordt.
Stadhuis van Brussel
editDeze foto van de gotische zaal in het Hôtel de Ville de Bruxelles (Stadhuis van Brussel) laat de ingewikkelde architectonische details en grandeur van de kamer prachtig zien. Om de compositie te verbeteren kun je de hal vanuit een iets lagere hoek vastleggen om de hoogte te benadrukken en meer diepte toe te voegen.
Majestueuze zaal mooi in beeld gebracht. Opvallend goed genomen foto, die het majestueuze karakter goed overbrengt. Een foto die door het spel van het licht en de kleur een sfeer uitstraalt die het gotische karakter van de zaal benadrukt. De plaatsing van de rode elementen in het beeld maken het verschil. Majestueuze verschijning, waarschijnlijk vol oude verhalen en moderne geruchten. De foto is gereserveerd voor degenen die het houtwerk, de muurschilderingen en de glimp van het centrale plein willen bewonderen. Mooie foto - de perfecte belichting zet de grootsheid van de prachtige zaal extra in de verf.
Zwaar van toon en tint, vertolkt de foto het symbolisch gewicht van wat er zich afspeelde. Hij geeft een totaaloverzicht van de binnenruimte met een kunstige lambrisering van wanden en zoldering. Donker en intiem, met een mengeling van warm hout en rood fluweel, beantwoordt deze zaal niet meteen aan onze moderne smaak, maar de foto brengt een officiële ruimte die tot de verbeelding spreekt, vanuit een diep perspectief, in zijn volledigheid in beeld.
Pottenbakken
editKlassiek cultureel erfgoed in beeld. Leuke foto van het ‘vingerspel’ bij het pottenbakken, goed geframed. Deze foto is goed scherpgesteld en gedetailleerd. Mooie monochrome foto. Heel klassiek van opzet. Het beeld is een korte uitsnede uit de tijd, en benadrukt het met veel aandacht, geduld en fijngevoeligheid bij het vormgeven van de ronddraaiende homp klei. Mooi toch deze werkhanden die zo’n fijn resultaat willen bekomen. Een ambacht die terug aandacht wint, en terecht en die door deze foto goed in de verf wordt gezet. Een kundigheid die niet mag verloren gaan. Het close-up beeld & mono kleurkeuze benadrukken het fijne werk van deze ambacht.
Een zeer verstandige keuze van zwart en wit om de aandacht te vestigen op het werk van deze pottenbakker! Een conventionele, scherpe, precieze foto die zowel de beweging bevriest als het volume van het object dat wordt gemaakt onthult. We zijn geneigd om de ogen en de tevredenheid van de kunstenaar te ontdekken, maar de fotograaf heeft anders beslist - het is zijn keuze en de waarde van de foto.
Het op ambachtelijke wijze vervaardigen van een aarden pot gebeurt op een draaischijf en vraagt minutieus handwerk. Deze zwartwitfoto legt deze bedrijvigheid nauwkeurig vast: hij brengt vaardige handen in beeld terwijl ze met een snijdende bandmirette de klei van de ronddraaiende voet egaliseren. Een esthetisch geslaagd beeld dat de handeling van de pottenbakker op een aanschouwelijke manier weergeeft.
La gare de Mariembourg
editVerloren geschiedenis terug tot leven gebracht. Een stoomlocomotief klaar om te vertrekken, die nog een lading steenkool nodig heeft. De evenwichtige compositie benadrukt de architecturale details, terwijl de zachte verlichting een warme en uitnodigende sfeer creëert. Een schat van de industriële revolutie, deze locomotief! Hij rookt, hij rijdt in deze prachtige streek. Stilstaand geniet hij van de zorg van de machinist die hem water geeft. Een prachtig tafereel uit de wereld van het transport, een goed gekaderd beeld waarin we de beweging, aandacht en inspanning van de mannen die hem bijtanken kunnen onderscheiden. Een prachtige machine en een prachtige foto.
“Nog even bijtanken en dan verder”, niet met benzine of elektriciteit, maar wel met steenkool. Het weergegeven beeld capteert net deze actie en documenteert zo de energiebevoorrading van treinen van weleer. Op de foto staat de zware en complexe locomotief centraal en imposant afgetekend tegen een loodgrijze lucht; de arbeider zijdelings van het monster dat hij voedt, klein en door meer machinerie ondersteund bij de uitvoering van zijn taak. Deze foto brengt op levendige wijze een voorbije industriële realiteit in herinnering en confronteert ons met een vervlogen tijd die toch niet zo ver achter ons ligt.
Casino van Middelkerke
editDeze foto van het Middelkerke Casino is goed gecentreerd maar voelt een beetje vlak aan. Een andere hoek of een ander tijdstip zou de diepte en detaillering van het gebouw kunnen verbeteren. Moderne architectuur aan zee. Mooi perspectief voor dit moderne gebouw, goed belicht. Ik zag dit casino nog niet met eigen ogen, maar de foto is uitnodigend en geeft wellicht een goed beeld van de werkelijkheid,
Mooi beeld van een origineel gebouw. Puike compositie waarin strand en duingras primeren op het buitenaards moderne schouwspel. Moderniteit langs de kustlijn, een fotograaf moet zich geroepen hebben gevoeld om actuele gebeurtenissen vast te leggen. De rondingen van de foto zijn goed gecontroleerd. Misschien ontbreekt de zee, of het strand, of enkele baders?
De glooiing op deze foto komt niet van het landschap, maar van de architectuur van het majestueuze gebouw: de combinatie van beton met glas in een open en gebogen structuur, ondersteund door een weids platform waarvan de ronding wordt herhaald in de reling, tronend tegen een blauwe lucht met wolken, capteert een ieders oog. Ook dat van de fotograaf, die erin slaagt vanop de juiste afstand een geheelindruk van gebouw en bordes vast te leggen. Enkel het duingras moet nog tot wasdom komen zodat de dradige beveiliging weldra opgaat in de omgeving.
Centraal station van Antwerpen
editPrachtige weergave van dit uitzonderlijk mooie station van Antwerpen. Mooi gecentreerd en mooie kleuren, maar geeft de drukte niet weer dat op een perron aanwezig zou moeten zijn. Waar zijn de reizigers? Deze foto is goed gekaderd en in balans. Mooie symmetrie en openheid naar de andere wereld. Hoe volumineus is deze constructie? Goede framing die het monumentale goed laat overkomen.
Mooi symmetrisch - geeft de grootsheid van de constructie weer. Een structuur en koepel van staal en glas. Halfopen in de diepte. Aan beide zijden treinen die aangekomen zijn of op het punt staan te vertrekken. Met de hand vooraan op de foto twijfelt niemand: de foto verbeeldt de vernieuwde stationshal van Antwerpen. Het perspectief van deze foto is bijzonder. Vanop het punt waarop de fotografe zich bevindt, capteert zij de stationshal in zijn geheel en daarmee in al zijn ruimtelijkheid. Haar interesse is duidelijk architecturaal. Slechts één slapende reiziger: het gaathaar niet om de functionaliteit van deze anders zo drukke plek. Was de foto haar een vroeg opstaan waard?
Atomium van Brussel
editEen ongewoon gezicht op het Atomium. Origineel standpunt ingenomen met een geslaagd effect dat het beeld toch niet misvormt. De weerspiegeling is op een creatieve manier omlijst, waardoor de unieke vorm van het bouwwerk wordt vastgelegd door een spiegelend oppervlak. Heel speciale foto van het Atomium. Mooie weerspiegeling en blinkende kleuren: een foto die de aandacht trekt door zijn uitzonderlijkheid en apart perspectief.
Ja, deze foto is een innovatie in de zoektocht naar muzikaliteit in het klassieke atomium. Goed gedaan, heel goed gedaan. Het succes is een kwestie van een paar centimeter. Nationaal monument origineel in beeld gebracht - prachtige kleuren/reflectie - was mijn nummer 1.
Het Brussels Atomium inspireerde reeds menig fotograaf. Maar deze foto is toch bijzonder. Vanuit een kikkerperspectief, in spiegeling en met een perfecte verdeling van kleur en lijnen, weet de fotograaf een uitzonderlijk esthetisch beeld neer te zetten van deze iconische constructie. De foto vernieuwt onze blik op wat elkeen sinds zo lang meent te kennen.
Arenbergkasteel van Heverlee
editHet Arenbergkasteel in al zijn pracht! Symmetrie dankzij de spiegelvijver. Leuke postkaartfoto maar zo waren er meer in deze wedstrijd. De symmetrie en kadrering zijn goed gedaan met de weerspiegeling, waardoor de scène een evenwichtige en elegante uitstraling krijgt die de historische charme van het kasteel benadrukt. Mooie foto, blauw onder- en bovenaan met weerspiegeling van de wolken in de vijver. Een klassieke vakantiefoto, maar wel mooi. Dit prachtige pand! De foto is prachtig, de weerspiegeling van het gebouw in de vijver, de paar takken op de voorgrond, het perspectief gecreëerd door de banken, alles klopt precies.
Traditionele foto - mooie kleuren en reflectie met aandacht voor de natuur rondom via bebladerde takken op de voorgrond. Het kasteel in de verte. De weerspiegeling ervan in het water. De wolkenhemel. De groene en boomrijke omgeving. De hagenrij aan de linkerzijde. De waterpartij op de voorgrond. Alles op deze foto straalt harmonie uit met een perfecte verdeling van licht en schaduw. Met enkele takken op de voorgrond die het beeld omlijsten, slaagde de fotografe in een perfecte framing van het beeld.
Statistics
editJaar | Afbeeldingen | Gebruikt | Percentage | Deelnemers |
---|---|---|---|---|
2018 | 4348 | 1163 | 27% | 141 |
2019 | 1056 | 321 | 30% | 19 |
2020 | 840 | 329 | 39% | 17 |
2021 | 2076 | 447 | 21% | 37 |
2022 | 1248 | 161 | 13% | 28 |
2023 | 1381 | 63 | ||
2024 | 2382 | 61 |
Ronde | Selectietechniek | Deelnemers | Afbeeldingen | Percentage | Juryleden per foto | Foto's per jurylid |
---|---|---|---|---|---|---|
Wedstrijd | fysieke kwaliteit | 61 | 2465 | 100% | ||
1e ronde | ja/nee | 61 | 2382 | 96% | 5 | 1045 |
2e ronde | score 1-5 | 44 | 605 | 24% | 11 | 605 |
3e ronde | verschuiven | 25 | 83 | 3% | 11 | 83 |
Winnaars | beste foto | 10 | 10 | 0,5% |
Juryleden
edit
|
|
|
|